MOBIL.sk MOBIL.sk

Ako svoje dáta definitívne vymazať z Facebooku? Nie je to vôbec jednoduché!
zdroj: MOBIL.sk

Ako svoje dáta definitívne vymazať z Facebooku? Nie je to vôbec jednoduché!

Kde bolo, tam bolo, bola raz jedna sociálna sieť menom Facebook a tá mala roku pána 2017 až dva a pol miliardy používateľov, o ktorých vedela takmer všetko. Znie to pre vás hrozivo? Pokúste sa to zmeniť.

Facebook je veľmi skloňovaným pojmom posledných dní najmä v Amerike. Sociálna sieť totiž uviedla, že údaje zhruba 50 miliónov používateľov boli odcudzené a použité spoločnosťou Cambridge Analytica, ktorá pracovala pre prezidenta Donalda Trumpa počas predvolebnej kampane. Jedným slovom - škandál.

Odvtedy sa nad témou bezpečnosť osobných informácií na Facebooku, ktorých vie o nás sociálna sieť viac než dosť, pozastavil nejeden odborník či občan. Sme v bezpečí? Jedným z nahľadanejších výrazov vo vyhľadávači od spoločnosti Google sa vzápätí stala veta: Ako vymazať svoje dáta z Facebooku? Poďme sa na to teda pozrieť.

Je dôležité si uvedomiť, že akonáhle niečo zverejníte na Facebooku, webe alebo kdekoľvek na internete, táto informácia sa stáva v podstate informačne nesmrteľná. Vaša informácia sa totiž ukladá na serveroch a na záložných serveroch. A pokiaľ je zdieľaná, tak sa uloží aj na serveroch príslušného webu. Ľudia si ju môžu uložiť, prepísať a na jej úplné odstránenie teda strácate dosah.

Najlepší obraz o tom, čo všetko o vás sociálna sieť vie, vám ukáže stiahnutie si všetkých dát do svojho počítača. Článok o tom, ako na to, si môžete prečítať tu. Facebook však o vás vie ešte viac. V rámci označení "páči sa mi" a cielenia reklamy pozná vaše návyky. Vie, čo máte radi, čo nie, aký telefón, prehliadač alebo operačný systém používate, kde sa pohybujete, ale aj to, aké stránky navštevujete. 

Ak totiž prezeráte web, na ktorom je umiestnené tlačidlo "zdieľať" alebo "páči sa mi" a zároveň ste v danom prehliadači prihlásený na Facebook, sleduje aj vašu aktivitu na iných weboch. Pomocou týchto informácií majú o vás príslušné servery zozbierané aj dáta, ktoré sú na prvý pohľad neviditeľné. Vaše preferencie v oblasti stravovania, politiky, záujmov alebo dokonca sexuálne preferencie.

Ako z toho von? Úprimne, neexistuje možnosť ako tieto dáta vymazať automaticky a nadobro. Pokiaľ chcete z Facebooku odísť, je potrebné zrušiť svoj účet. Vtedy vám začne plynúť doba 9 mesiacov, počas ktorých síce nebudete na Facebooku viditeľní, ale aj tak vaše dáta na serveroch ostanú pre prípad, že by ste sa rozhodli vrátiť. Ak sa 9 mesiacov neprihlásite, dáta zmiznú. Ostanú však na archivačných serveroch Facebooku a tieto informácie budú použité na rôzne štatistiky. 

Informácie sú totiž hlavným dôvodom, prečo je taký kolos ako Facebook úplne zadarmo. Predajom informácií na lepšie zacielenie reklamy totiž spoločnosť zarába nemalé peniaze. Že ste o tom nevedeli? Tak vedzte, že ste s tým súhlasili už pred tým, než ste sa na Facebook prihlásili po prvýkrát. Podmienky používania, ktoré každý z nás odklikne bez toho, aby si ich poriadne prečítal, skrývajú aj váš súhlas a mnoho iných bodov. Bez ich odsúhlasenia nie je možné Facebook využívať.

Pokiaľ by ste chceli používať Facebook aj nadaľej, len chcete odstrániť niektoré z informácií, statusov alebo fotiek o sebe, budete to musieť urobiť všetko manuálne. Vymazať každú fotku, "odpáčiť" každé "páči sa mi". Existuje síce rozšírenie pre prehliadač Google Chrome s názvom Facebook Post Manager, ktorý dokáže mazať aj celé mesiace alebo roky, ale je potrebné si dávať pozor, lebo môže odstrániť aj to, čo nechcete.

Jednotlivé profily používateľov sú vzájomne presieťované a kľudne sa tak môže stať, že narazíte na nejaký váš populárny príspevok z minulosti, ktorý ste vymazali. Keby ste sa rozhodli pre manuálne odstraňovanie dát, odstrániť jeden mesiac vašej aktivity na Facebooku podľa záznamu o činnosti vo vašom profile vám zaberie asi 30 minút.

Skúste si stiahnuť celú svoju facebookovú históriu. A tiež sa pozrite do sekcie Nastavenia (na počítači menu v pravom hornom rohu) - Reklama (ľavý bočný panel v nastaveniach). Aj tam na vás čaká súmár toho, čo všetko o vás Facebook vie. Následne si môžete jednotlivé informácie o sebe deaktivovať, aby neboli používané pre cielenie reklamy. Zmazať ich ale nemôžete.

Najnovšie z kategórie: Facebook

Pozri viac

Odporúčame

Fun rádio